Het belang van windschermen in de tuin – hoe u uw tuin het hele jaar door mooi kunt houden

Een windscherm is een soort haag die dient als een natuurlijke barrière. Het houdt harde wind tegen en helpt warmte vast te houden, terwijl het ook privacy biedt. Dit resulteert in minder schade aan uw tuin, vooral tijdens de koudere maanden. Er zijn veel voordelen verbonden aan het plaatsen van een windscherm in uw tuin. Zo houdt het de vochtigheidsgraad op peil, voorkomt het bodemerosie en verhoogt het de algemene esthetische aantrekkingskracht van uw eigendom. Of u er nu een wilt gebruiken voor uw privacy, als bescherming of gewoon om een interessante blikvanger te creëren, windschermen zijn een fantastische aanvulling op de tuin van elk huis. Hier is alles wat u moet weten over deze nuttige heggen en schuttingen vindt u bij de Tuincollectie.

Wat is een windscherm?

Een windscherm is een soort haag die in een lijn of vierkant wordt geplant om sterke wind tegen te houden. Het kan ook een rij bomen zijn die langs de rand van een terrein wordt geplant. Als u een omheining heeft die langs de rand van uw eigendom loopt, kunt u een barrièrehaag planten tussen de omheining en uw tuin. Op die manier dient de haag zowel als windscherm als privacyscherm. Windschermen houden ook verontreinigende stoffen in de lucht buiten, zoals stof en pollen. Ze kunnen ook helpen om het lawaai van nabijgelegen wegen en luchthavens te verminderen.

Voordelen van een windscherm

Het belangrijkste voordeel van een windscherm is de extra bescherming die het uw tuin biedt. Een sterke wind kan planten en grond beschadigen en zelfs de structuur van uw huis aantasten als het niet beschermd is. Een windscherm helpt al deze dingen te voorkomen. Windschermen helpen ook de luchtvochtigheid op peil te houden. Als er veel wind staat, kan de omgeving uitdrogen, wat uw planten kan beschadigen. Met een windscherm kunt u dit voorkomen, wat zowel uw planten als uw tuin ten goede zal komen. Windschermen kunnen ook bodemerosie voorkomen. Harde wind kan grond verplaatsen en zelfs wegvoeren. Door het plaatsen van een windscherm kunt u voorkomen dat de grond in uw tuin wordt weggeblazen.

Wanneer een windscherm plaatsen?

U kunt op elk moment van het jaar een windscherm plaatsen. Het is echter het beste om dit te doen voordat het groeiseizoen begint. Zo krijgen de planten genoeg tijd om te groeien en kunt u snel de vruchten plukken van het windscherm. Bij het kiezen van planten voor uw windscherm moet u rekening houden met de groeiomstandigheden in uw omgeving. Doe wat onderzoek om te zien welke planten goed gedijen in uw klimaat.

Soorten windschermen

Een traditioneel windscherm bestaat uit een schutting van hout of kunststof of een rij struiken, bomen of haagplanten. U kunt bijna elke soort plant gebruiken, maar zorg ervoor dat ze hoog genoeg zijn om de gewenste hoeveelheid bescherming te bieden. Een windscherm van bomen heeft het voordeel dat het ook schaduw biedt, wat erg nuttig kan zijn in de zomer. Een houten of kunststof windscherm vraagt nagenoeg geen onderhoud. Deze kunnen echter moeilijk te installeren zijn. Maar kunt u voor een uittrekbaar windscherm bijvoorbeeld van de Tuincollectie, dan is dit voor u geen probleem.

Conclusie

Het belang van windschermen in de tuin valt niet te ontkennen. Een windscherm biedt verschillende voordelen en beschermt uw tuin tegen harde wind. Er zijn vele soorten windschermen waaruit u kunt kiezen om uw tuin te beschermen. Zorg ervoor dat u uw windscherm installeert vóór het begin van het groeiseizoen, zodat uw planten genoeg tijd hebben om hoog genoeg te groeien om uw tuin voldoende bescherming te bieden.