Wat u moet weten over leververvetting!

Leververvetting is een aandoening waarbij het natuurlijke vet dat in de lever is opgeslagen, groter wordt dan normaal. Het kan vele oorzaken hebben, waaronder obesitas en niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD), ook bekend als vette leverziekte. Het is een veel voorkomende aandoening die één op de vijf volwassenen treft en wereldwijd toeneemt. Dit is alles wat je moet weten over leververvetting: wat het is, wat de symptomen zijn, hoe je het kunt behandelen en hoe je kunt voorkomen dat het terugkomt.

Wat is leververvetting?

Leververvetting symptomen ontstaan wanneer de lever te veel vet heeft en dit opslaat. Daardoor zwellen de levercellen op, wat de leverfunctie verstoort en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartziekten en zelfs leverkanker. Er bestaat een groot risico op het metabool syndroom, een combinatie van risicofactoren voor hartziekten, diabetes en beroertes, als gevolg van een vette leverziekte. De meest gevoelige test voor leververvetting is de bloedtest op alanine aminotransferase (ALT), een aminozuur dat voornamelijk door de lever wordt geproduceerd. Mensen met een vette lever hebben hoge ALT-waarden, en hoe hoger de waarde, hoe vetter de lever.

De oorzaken van leververvetting

De twee belangrijkste oorzaken van leververvetting zijn obesitas en niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), ook wel leververvetting genoemd. Er zijn drie stadia van leververvetting: eenvoudige steatose, niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en fibrose. De meeste mensen met leververvetting hebben geen symptomen, terwijl anderen geen andere symptomen hebben dan een verhoogd leverenzymgehalte dat wijst op mogelijke leverschade. Eenvoudige steatose is de ophoping van vet in de levercellen. Het is niet ongewoon: tot 25% van de algemene bevolking heeft enige mate van steatose. Het komt vaker voor bij mensen met diabetes, chronisch alcoholmisbruik of een familiegeschiedenis van steatose.

De symptomen van leververvetting

Hoewel leververvetting ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, hebben veel mensen geen symptomen. De enige manier om te weten of u het heeft, is een bloedtest op leverenzymen. De meest gevoelige test voor leververvetting is de bloedtest voor alanine aminotransferase (ALT), een aminozuur dat voornamelijk door de lever wordt geproduceerd. Mensen met een vette lever hebben een hoog ALT-gehalte, en hoe hoger het gehalte, hoe vetter de lever. Hoewel leververvetting ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, hebben veel mensen geen symptomen. De enige manier om te weten of je het hebt, is een bloedtest op leverenzymen. De meest gevoelige test voor leververvetting is de bloedtest voor alanine aminotransferase (ALT), een aminozuur dat voornamelijk door de lever wordt geproduceerd. Mensen met een vette lever hebben een hoog ALT-gehalte, en hoe hoger het gehalte, hoe vetter de lever.

Hoe stel je de diagnose leververvetting?

Uw arts zal waarschijnlijk een bloedtest bestellen, een zogenaamd leverprofiel, om leverschade op te sporen. Die meet de niveaus van bepaalde enzymen in uw bloed om te zien of er schade is aan uw lever. Verhoogde leverenzymen kunnen wijzen op leververvetting, vooral als u andere symptomen heeft zoals buikpijn of zwelling, hoge bloeddruk of diabetes.

Hoe behandel je leververvetting?

Als u leververvetting heeft, moet u afvallen en een gezond dieet en lichaamsbeweging volgen om de hoeveelheid vet in uw lever te verminderen. Praat met uw arts over medicijnen die kunnen helpen uw bloedsuiker onder controle te houden en u helpen afvallen. Mogelijk moet u ook medicijnen tegen hoge bloeddruk nemen. Mogelijk moet u ook medicijnen tegen hoge bloeddruk nemen. Als de schade ernstig is, kan uw arts een operatie aanbevelen.

Conclusie

Leververvetting is een aandoening waarbij het natuurlijke vet dat in de lever is opgeslagen groter wordt dan normaal. Het kan vele oorzaken hebben, waaronder obesitas en niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD), ook bekend als vette leverziekte. Het is een veel voorkomende aandoening die één op de vijf volwassenen treft en wereldwijd toeneemt. Hier vindt u alles wat u moet weten over leververvetting: wat het is, wat de symptomen zijn, hoe u het kunt behandelen en hoe u kunt voorkomen dat het terugkomt. Als u risico loopt, zorg dan voor een gezond dieet, blijf gehydrateerd en beweeg voldoende. Als u tekenen van leverproblemen opmerkt, zoals buikpijn, jeuk of zwelling, neem dan meteen contact op met uw arts. Voor de meeste mensen is leververvetting omkeerbaar als het vroeg genoeg wordt opgemerkt door een diëtist diabetes type 2.