Het planten, kweken en verzorgen van een Oleanderplant

De oleander is een prachtige bloeiende struik met een giftig verleden. De oleander, die oorspronkelijk uit Azië en Afrika komt, gedijt goed in een heet en droog klimaat en komt in het wild voor in dorre streken van die continenten. Deze opvallende plant wordt al eeuwenlang als sierplant gebruikt vanwege de opvallende rode of blauwviolette bloemen en het groenblijvende blad. Oleanders vallen op wanneer ze alleen of in groepjes worden geplant, waardoor ze perfect zijn voor tuinen thuis of commerciële landschappen. In dit artikel leert u alles wat u moet weten over het planten en verzorgen van een oleanderplant.

Wat je moet weten voor je een Oleander plant.

Voordat je oleanders in je tuin gaat planten, moet je een paar dingen over ze weten. Het eerste wat je moet weten is dat oleanders extreem giftig zijn. Alle delen van de plant zijn giftig en mensen zijn gestorven na het eten of drinken van oleanderbladeren. De oleander is zo giftig dat dieren zoals geiten zullen weigeren hem te eten. Het tweede dat je moet weten is dat oleanders zeer invasief zijn en in bijna elk klimaat kunnen groeien. Dit kan zowel positief als negatief zijn – als je niet wilt dat ze je tuin overnemen, zorg er dan voor dat je een barrière aanbrengt zoals beton, stenen of metaal. Als je in een vorstvrij gebied woont, kun je bijna overal een oleander planten. Woont u in een kouder klimaat, dan kunt u oleanders in containers kweken en ze in de winter naar binnen halen. Voorkom ook dat u wolluis moet bestrijden in de Oleander plant. Raadpleeg hiervoor uw tuincentrum

Waar plant je een Oleander?

Als je oleanders in een tuin plant, kun je ze het beste op een zonnige of halfschaduwrijke plek zetten. Ze doen het het beste als ze geplant worden in een goed gedraineerde, zanderige grond. Oleanders zijn droogtetolerante planten als ze eenmaal gevestigd zijn, dus ze zijn geweldig voor tuinen die weinig onderhoud vergen. Hun wintergroene blad maakt ze een prachtige aanwinst voor elke tuin. Wanneer u oleanders rond een huis plant, kunt u ze het beste op ten minste 2 meter afstand van de fundering planten om wortelrot te voorkomen. Oleanders staan erom bekend dat ze bijen en vlinders aantrekken, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die waarde hechten aan bestuivers.

Hoe kweek je een Oleander?

Oleanders zijn relatief eenvoudig te kweken en hebben niet veel verzorging nodig. Ze doen het het beste in de volle zon en op zanderige, goed gedraineerde grond, dus zorg ervoor dat u een zonnige plek voor ze kiest in uw tuin. Eenmaal gevestigd zijn oleanders zeer droogtetolerant en hebben ze niet veel water nodig. Als u merkt dat uw oleander te veel water krijgt, zullen de bladeren er dropperig uit gaan zien. U kunt overbewatering corrigeren door de grond meer te laten uitdrogen. Wanneer u oleanders uit zaad plant, zorg er dan voor dat u de grond vochtig houdt totdat de zaden ontkiemen. Als ze nog jong zijn, kunt u ze helpen groeien door ze eens per week een woordje te geven. Zodra ze groter zijn, kunt u ze bemesten met een meststof voor algemeen gebruik.

Zorgen voor een Oleander?

Als je oleander eenmaal staat, hoef je hem niet veel meer te geven, behalve af en toe water geven. Oleanders kunnen beter tegen droge grond dan de meeste andere planten, dus je moet ze alleen water geven als de grond droog is. Als u gele bladeren of verwelking ziet, is dat een teken dat de plant meer water nodig heeft. Als de bladeren bruin of zwart worden, is dat een teken dat de plant te veel water krijgt. Als je ongedierte of ziekten op je oleander opmerkt, zijn er een paar dingen die je eraan kunt doen. Bij ziektes kun je de aangetaste bladeren van de Oleander snoeien om te proberen de verspreiding te stoppen. In het geval van ongedierte kun je proberen ze te vangen en met de hand te verwijderen. U kunt uw plant ook besproeien met insecticide of fungicide om het ongedierte en de ziekten te doden.

Tips voor het kweken van Oleanders

– Als u oleanders binnenshuis kweekt, hebben ze minstens 6 uur zonlicht per dag nodig. – Oleanders groeien het liefst in zanderige, goed gedraineerde grond. – Oleanders houden niet van koud weer, dus u zult ze naar binnen moeten halen als het buiten te koud wordt. – Oleanders staan erom bekend dat ze bijen en vlinders aantrekken, waardoor ze een goede keuze zijn voor bestuivers. – Als u in een warm klimaat woont en u wilt oleanders buiten kweken, plant ze dan in het vroege voorjaar. – Als u in een warm klimaat woont en u wilt oleanders buiten kweken, plant ze dan in het vroege voorjaar. – Als u in een koud klimaat woont en oleanders binnenshuis wilt kweken, kunt u rond eind augustus met ze beginnen in potten.

Conclusie

De oleander is een prachtige bloeiende heester met een giftige geschiedenis. Inheems in Azië en Afrika, gedijt de oleander in hete, droge klimaten en komt in het wild voor in dorre streken van die continenten. Deze opvallende plant wordt al eeuwenlang als sierplant gebruikt vanwege de opvallende rode of blauwviolette bloemen en het groenblijvende blad. Oleanders vallen op wanneer ze alleen of in groepen worden geplant, waardoor ze perfect zijn voor huistuinen of commerciële landschappen. Nu u weet wat u moet weten over oleanders, kunt u ze in uw tuin gaan planten. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken en vereisen niet veel verzorging. Of u nu een oleander alleen plant of hem mengt met andere planten, hij zal er zeker prachtig uitzien.